fbpx

MUST have – amiről ritkán beszélünk

Szeptember van, vége a nyárnak, de szomorkodás helyett itt van nekünk a szüret időszaka (bár nem most éljük a legvidámabb szüreteket)! Gyerekkoromban Zalában minden évben részt vettem rajta a nagypapám szőlőjében és kislányként jó móka volt… kaphattam metszőollót, volt saját vödröm és annyira lehettem koszos, sáros és maszatos a ragacsos szőlőlétől, amennyire csak akartam. Darálnom nem szabadott, a szőlőprést még nem értem fel, de alig vártam, hogy az első pohár friss mustot megkaphassam!

mustMust és Murci

A must frissen préselt gyümölcslé, ami elsősorban a bor alapanyaga. Ez a szőlőnek a fürt többi részétől elválasztott, ki nem erjedt leve. A must legfontosabb alkotóeleme a cukor, a szőlőmust átlag 10-24% cukrot tartalmaz. Ennek meghatározása mustmérővel vagy kémiai analízissel történik. Ha nem gátolják meg, akkor magától kierjed, és így kapjuk majd meg a bort. A murci a must után következő lépcsőfok, a még nem teljesen kierjedt mustot jelenti, amiben már alkohol és széndioxid is található.

Ha meg akarjátok őrizni az ősz és a szüret hangulatát és akár télen vagy karácsonykor is élvezni az ízeit, akkor fagyasszátok a mustot! Ez természetesen elejét veszi az erjedésnek, és remekül el van a mélyhűtőben akár hónapokig. Így bátran elővehetitek évközben, hogy különböző finomságokat készíthessetek belőle vagy csak magában élvezzétek a finom szőlőízt.

Mutatunk néhány ötletet, amivel fel lehet dobni a mustot:

1. Forralt must

Igen, van forralt bor, miért ne lehetne forralt mustot készíteni. Egy hidegebb őszi napon a takaróba burkolózva remekül felmelegíti az embert alkohol nélkül is. Készítsd el a kedvenc forralt boros recepted alapján. A miénk biztosan szegfűszeggel, egész fahéjjal, pár darab szegfűborssal, citromkarikával és a must édességétől függően egy kis mézzel készül. Van, hogy pár levél friss bazsalikomot is teszünk bele a végén.

2. Must koktél

Mind nagyon szeretjük a szép, meleg indián nyarat, ha szerencsések vagyunk, még ihatunk ilyenkor frissítő, hideg must koktélt. 1/3-ad száraz sherry, 2/3-ad fehérszőlőből készült must kerüljön bele. Higíthatod egy kis szódával, de jégkocka mindenképpen menjen bele, mert ez az ital hidegen az igazi. Félbevágott szőlőszemeket is rakhatsz bele.

must3. Mustból desszert

Az én nagy kedvencem ez az egyszerűen és gyorsan, sütés nélkül elkészíthető édesség, mustból. Akár a maradék forralt mustot is használhatjuk hozzá, úgy fűszeresebb ízt kapunk.

Vegyél jó minőségű habtejszínt, majd miközben felvered, adj hozzá a mustból annyit, hogy egy lágy krémet kapj belőle (porcukrot esetleg, ha nem találod elég édesnek). Szerintem az olasz amaretti keksszel az igazi, amit itthon is lehet kapni, de persze mást is használhatsz helyette, amit csak szeretnél. Morzsolj kisebb-nagyobb darabokat belőle egy pohár aljára – tökéletes hozzá egy széles szájú borospohár -, rá a habos krémet, majd jöhetnek a félbevágott és kimagozott szőlőszemek, arra megint a keksz, a krém, és így tovább…

must4. „Must eltevése télire”

Vízvári Mariska 1957-es kiadású szakácskönyvét a mai napig használjuk a családban, az ő receptje alapján készül a karácsonyi beigli és nyáron a káposztás pogácsa is. Megnéztem, hogy mit ajánl a must eltevésére. Íme, Mariska néni receptje:

“Minden liter musthoz 5 deka cukrot adunk és felforraljuk, közben többször leszűrjük, majd tovább forraljuk, amíg a zavarosságát elveszti és egészen tiszta nem lesz. Aztán literjéhez egy késhegynyi szalicilt adunk és ezzel együtt is felforraljuk, majd még forrón üvegbe töltjük, ledugaszoljuk, majd lekötjük és mint a paradicsomot szokás, dunna közé tesszük vagy vízfürdőben kidunsztoljuk. Csak az esetben teszünk literenként egy késhegynyi szalicilt, ha egy literes üvegbe szűrjük, 2 vagy 3 literes üveghez elég másfél késhegynyi, öt literhez másfél késhegynyi.”

Nektek van valamilyen receptetek a musthoz?


Szerző: Mia

1 thoughts on “MUST have – amiről ritkán beszélünk

Vélemény, hozzászólás?