fbpx

ÚJ – Bemutatkozik a HOLDVÖLGY borászat Mádról

holdandhollo

A borászatokat bemutató sorozat második tagja a mádi HOLDVÖLGY. Demkó Natáliával beszélgettem, kóstoltam és sétáltam körbe a gyönyörű birtokot, pincészetet és a közel 2 km hosszú több száz éves pincerendszer felújított részét.

A történet
Natália édesapja, hegyaljai születésű. 14 éves korától azonban máshol folytatta a tanulmányait. Balatonon találkozott leendő francia feleségével Yvettel, akivel 1966-ban Budapestre költöztek és elindult közös életük. Yvette úgy gondolta, hogy fontos visszatérni a gyökerekhez és 1998-ban elérkezettnek látta az időt, hogy vásároljon pár sor szőlőt szeretett férjének. Így történt, hogy megkérte Natália bátyját Pascalt, hogy segítsen neki a parcella kiválasztásában.
Pascal gondosan utána nézett a vidék bortörténelmének, amely azonnal magával ragadta és hamarosan megvásárolta Dorgó tetőn az első parcellát. 2004-re az 1 parcellából 25 hektár lett (19 parcella, 7 dűlőben).

holdandhollo

A pince
A jelenleg 2 km hosszú pince, eredetileg kilenc különálló pincéből állt, melyket kilenc nemesi család birtokolt. Végül a II. világháború után az állam egybe nyitotta őket.
A felújítás során egy éven keresztül szinte csak a pince aládúcolása folyt. Ami nagyon tetszett, hogy a pince lejáratokat meghagyták szép eredeti formájukban. A felújításból született, a közel 800 m hosszú látogatható pincelabirintus, ahol kifejezetten izgalmas borkóstolókon vehetnek részt az ide látogatók. Érdemes kipróbálni, hogy pár pohár bor után, térkép nélkül ki tudsz e jutni a labirintusból!

A csapat
Pascal az ügyviteli, Natália pedig az értékesítési ügyeket intézi, amely mellett mindent tud a szőlőről, birtokról és a borokról.
A 28 éves, nyíregyházi születésű Gincsai Tamás 2013. április óta a birtok főborásza és szorosan együtt dolgozik a birtok vincellérével Hornyák Lászlóval, aki már a kezdetektől a csapat tagja. Mindketten rendkívül felkészültek, alázatosak szakmájuk iránt és élvezet őket hallgatni, ahogy a szőlőről vagy a borokról beszélnek.

holdandhollo

A márka
HOLD AND HOLLO
A márka kialakulásának nagyon kedves története van. Amikor elindult a birtok, Natáliáék többféle kiállításon is jártak ahol sok esetben azzal szembesültek, hogy a jéggel/vízzel teli jégvödrökben leázik a palackokról a címke. Ezt orvosolva született meg, a már messziről is jól látható, nagyon praktikus neon szilikon címke, amely nem ázik le és ráadásul lehúzható a palackról.
Emellett a HOLD AND HOLLO márka kialakításában az is nyomós érv volt, hogy közelebb kerüljenek a tokaji borok a fogyasztókhoz, amelyek már nem csak a hordóról vagy az intenzív oxidációról szólnak. Natáliáék a csomagoláson keresztül szeretnék felkelteni a fogyasztók kíváncsiságát, míg a csomagoláson belül minden évben ugyanazt a stílust és minőséget hozzák, maximum a szőlőfajták aránya változik. Itt tudod megvásárolni a bort: HOLD AND HOLLO Sweet 2007.

HOLDVÖLGY
A HOLD AND HOLLO mellett helyett kapott egy tradicionálisabb vonal, a klasszikusabb sor HOLDVÖLGY néven: száraz furmint, hárslevelű, késői sárgamuskotály, szamorodni, 6 puttonyos aszú és a Signature névre keresztelt birtok bor.
A Signature egy 5 puttonyos aszúnak megfelelő cukorral rendelkező izgalmas édes bor, ami minden évben elkészül és stílusában a HOLDVÖLGY birtokot képviseli.

Legújabb tétel a Wine&Go webshopban a Pop-uppp Pezsgő 2010
A pezsgő egy nagy kedvenc. Kikötés volt hogy ne Hárslevelű és ne Furmint szőlőből legyen, így esett a választás a Nyúlászó dűlőből szüretelt Sárgamuskotályra. Természetesen ez is, mint oly sok jó habzó, Szentesi József pincéjében készült, hagyományos eljárással. Az volt a cél a pezsgő készítésnél, hogy önmagában és a gasztronómiában is könnyen iható legyen. Így született meg ez a 6 gramm cukrot tartalmazó fantasztikus tokaji pezsgő.
Készül már a következő pezsgő is, amiről annyit árult el Natália, hogy házasítás lesz és 2013-as évjáratú. Egyébként mindkét évjáratból 1200-1200 palack készül. Itt tudod megvásárolni a pezsgőt: HOLD AND HOLLO Pop-uppp Extra Brut Pezsgő 2010

Tavaly szeptemberben elkezdődött a birtokon a kóstoltatás, ahova az alábbi elérhetőségeken tudtok bejelentkezni:
contact@holdvolgy.com vagy +36 208 066 811

És végezetül egy fontos program, amit nagyon ajánlok figyelmetekbe:
2014.06.28.-29. Jó éjszakát Mád! – Zenés éjszakai program

holdandhollo

Vélemény, hozzászólás?