Receptek, jó borok, étel párosítás – 9. rész

Tavaszi

Kezdjük az elején!

Jó néhány receptet írtunk már, amihez ajánlottunk bort.

Volt már marhanyelv, császárkörte, kecskesajtos tésztasaláta, kolbászos tészta, fűszeres húsgolyó, lazac, ricottával és rukkolával töltött csirkemell, nyúl, libamell, sült alma, fácán, tarte tatin, pogácsa és így tovább. Ha ezeket keresed, böngészd blogunkat. Gondolhatnánk, hogy nem nagyon tudunk újat mondani és profi szakácsok azóta sem lettünk.

Mégis. Gőzerővel készülünk a tavaszra. Már nyitogatjuk a tavaszi ruhatárat, nézegetjük a repülőjegyeket és karikázzuk a naptárban a hosszú hétvégéket. Várjuk azt, hogy a nap tényleg melegen süssön, hogy mehessünk túrázni, úgy hogy nem fagy le a lábunk, hogy kiülhessünk egy padra vagy le a fűbe piknikezni, hogy hamarabb keljen és később feküdjön le a nap.

Így mi már gyűjtögetjük a friss, tavaszi recepteket, amiket gyorsan összedobhatunk és már jöhetnek is a barátok a teraszra. Egyszóval finom, szép, könnyű és könnyed ételeket kerestünk, amikhez friss tavaszi, fehéreket válogattunk.

Mi nem vagyunk a hívei a pontos receptkövetésnek, így nagy vonalakban vázoljuk, mit szerezz be, aztán a fantáziádra bízzuk, hogyan rakod össze az ételt, ezeket nem nagyon lehet elrontani.

Tavaszi saláta

Tavaszi saláta

Még ugyan nem lesz annyi zöldségünk, mint nyáron, de azért egy magokkal és aszaltgyümölccsel felturbózott saláta a tavasz elején is finom előétel. Ne feledkezzünk meg a fokhagymáról és az olívaolajról. Ha még van energiánk extrákra, akkor pedig vegyünk füstölt lazacot vagy serrano sonkát is hozzá.

Ehhez Vincze Tomi Tokaji furmintját ajánljuk, ami hosszú lecsengésével, zöldalmás-körtés illatával biztosan feldobja könnyed salátánkat.

Füstölt halakFüstölt halak

Ha Szilvásváradon kirándultok, ne hagyjátok ki az Első Hazai Halfüstöldét, ahonnan olyan pisztrángot vihettek haza, amit kősóval ízesítenek és bükkfa felett füstölnek.

S ha a pisztráng mellé készítettünk egy könnyű salátát, már bonthatjuk is a Sabar Borház Olaszrizlingjét, Badacsonyból, amely fehér virágillatával kellőképpen elegáns a hal mellé.

Rizottó

Sea food rizottó

Már csak azért is maradunk a halaknál és Gervai Sauvignon Blanc-jától megihletve, kicsit távolabb megyünk a szomszédos tengerekhez. A rizottóhoz szerezzünk be kagylót, tintahalat, garnélát, polipot, valamint készüljünk a tetejére finom parmezánnal. Az élénk savú etyeki tökéletesen ki fogja egészíteni az ételünket.

Ha bármely recepthez szeretnél pontosabb útmutatást, írj nekünk!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük