A Foodie nyomában Svájci és Spanyol utakon – fotózás Busival 1. rész

Wine&Go

Wine&Go

A 2017-es Women in Entrepreneurship program Amerikai útján ismerkedtem meg Maria Jose-val, aki egy számunkra tökéletesen testhez álló gasztronómiai projektbe vont be minket. Azóta ennek keretén belül többször jártunk Spanyolországban, az idei utak azonban egészen mások voltak.

Mivel a projekt igényelte az élményközpontú, gasztro fotókat, ezért Busák Attilával együtt indultunk útnak, hogy megörökítsük az összes desztináció képi és filmes anyagát.
Kb. 4 nap állt rendelkezésre, hogy mindent leszervezzünk, beszerezzünk, lefoglaljunk, ráadásul kiderült, hogy Businak nincs érvényes útlevele, pedig Marokkóba csak azzal engednek be. Egerből kocsival indultunk Budapestre, a “Ferihegyről” Baselbe repültünk, majd vonattal tovább Zürichbe. Ott találkoztunk Maria Jose-val és elindult a 13 napnyi kaland és ámokfutás.

 

Wine&Go

Svájc – Csoki, sajt, hegyek, tavak

Svájc első állomása, a Zürichben található, Laderach csokoládé bolt, ahol egy csokikészítő workshop-on kezdtük a fotózást. A világ legjobb csokikészítőitől, a legszebb környezetben tanultuk meg, hogyan és mi készül a kakaóbabból. A csokit a saját kreativitásunk és elképzelésünk szerint készíthettük el, dekorálhattuk, a végén pedig – ha addig nem laktunk volna jól, a folyamatos kóstolással – megehettük. Annak ellenére, hogy Busi ugyanakkora csoki imádó, mint én, mindketten haza hoztuk a csokikat. Aki ismeri Busit, tudja mennyire könnyen meg tudja nevettetni a legszigorúbb népeket is, így a csokoládé workshop végére már mindenkivel ment a cimbizés.

Wine&Go

A második élmény a sajtról szólt. Először kipróbáltuk hogyan készültek a sajtok 200 évvel ezelőtt, láthattuk a hagyományos, svájci sajtkészítés folyamatát és egy eredeti állapotban kialakított múzeumot. Innen átutaztunk egy családi farmra, ahol megtapasztaltuk, hogyan telik a mai sajtkészítők élete, hogy készül a biotej, hogy pihennek az organikus bocik a fejés után.

Wine&Go

A táj pedig. Leírhatatlan. Főleg azokon a vonatokon, ahol az ablakok a földig érnek és azokon a helyeken, ahol nem tudod hol kezdődik az ég, mert egybeolvad a tavakkal. A hegycsúcs és a gleccser pedig a szívedet is jégbe fagyasztja, ha nem figyelsz.
Összességében Svácba utazni nagyon is érdemes, az országon belül pedig leginkább vonattal. Fel a hegyekbe, Bernbe, ami annak ellenére, hogy Svájc fővárosa, mindenki csak Zürichről beszél. Az országban tisztaság és rend van, az emberek kedvesek, sokat sportolnak, szeretnek társasági életet élni, a konyhájuk pedig olyan svájcias.

 

Wine&Go

Spanyolország – A legfinomabb ételek és tényleg vidám emberek

Esőben érkeztünk, mégis nyárba. Spanyolország sokkal távolibbnak érezteti magát, mint valójában. Kis túlzással, de Spanyol földön enni érdemes… és táncolni. A legjobb ételeket kóstoltuk, a legjobb társaságban és hangulatban. Kis kitérőt tettünk Toledóba, ami az eső ellenére is a legkedvesebb túránk marad. Tapas, cider, sajt, sonka, ensaladilla… mindez egy olyan környezetben, aminek egyszer kell felvenni a ritmusát, utána le sem mosod magadról. Madridban otthon van az ember. 

Megnéztünk egy spanyol halpiacot, jártunk 100 éves hentesnél, kilométeres zöldségárusnál. Mikor beszereztük az összes, helyi és friss alapanyagot, megtanultunk főzni…spanyolul. Találkoztunk a világ legfélelmetesebb sziámi macskájával és jó barátságba kerültünk, Daniellel, az indiai, mégis spanyol chef-fel.

Wine&Go

Voltunk egy csodálatos cukrászüzemben, ahol csaknem az összes, spanyol édességet megcsodáltuk. Majd újra ettünk és főztünk, és bort kóstoltunk. Ismerkedtünk, beszélgettünk, ezerféle sonkát szagoltunk és churrost ettünk, két kézzel, csokival-csöpögősen. Végül megtanultunk koktélt készíteni, igazi torreádor módra és úgy távoztunk, mint akik még visszajönnek. Mert, van miért.

Folytatása következik… Francia és Marokkói utakon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük