Borászportré, Zsirai Kata – Tokaj, Villány, Somló

Zsirai Kata

2018. február 24-én Zsirai Kata nyerte el a fiatal, magyar borászoknak járó Gál Tibor Emlékdíjat, felpezsdítve ezzel a női vonalat a borász szakmában.

Zsirai Csaba 2003-ban alapította a pincészetet, melyet 2011-es tragikus és váratlan halála óta lányai és felesége visznek tovább, töretlenül.

A pincészet nem csak a lányok kitartása miatt említésre méltó, hanem azért is különleges, mert egy olyan pincészet, amely több – egymástól távol elhelyezkedő borvidéken rendelkezik szőlőterülettel és készít bort.

Összesen 18 hektárt művelnek. A Tokaji borvidéken, Mádon, a Villányi borvidéken, Palkonyán, a Somlói borvidéken pedig Somlóvásárhelyen rendelkeznek pincével. Mindhárom borvidéken őshonos szőlőfajták termesztésével foglalkoznak, a fajtáknak megfelelő művelésmód mellett.

Kata eredetileg közgazdásznak készült, most pedig már másodmagával igyekszik megőrizni Édesapja szőlő- és bor iránti szeretetét és tiszteletét, egyben örökségét.

A pincészetnél Kata testvére, Petra felel a pénzügyekért és a marketingért, Kata pedig a szakmai vonalat viszi és leginkább kint, a szőlőben szeret tevékenykedni. A szüretnél és a pincében pedig két borásszal dolgozik együtt, Tóth Csabával Tokajban és Brogli Tiborral Somló és Villány tekintetében.

Kata még csak 27 éves, de már egyik tagja a Tokaj-hegyaljai Y generációnak és a Junibor Egyesületnek is.

A Zsirai Pincészetből első sorban gasztroborok kerülnek ki, kis mennyiségben termelnek és törekednek az egyediség létrehozására és a borban is a saját értékek megfogalmazására.

Mi pedig 2018. május 4-én pedig személyesen is beszélgetünk Katával, aki részt vesz az idei tavasz első Pohárral Egerben eseményén.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük