Eger – a mi szemünkkel

Wine&Go

Még azoknak is, akik nem Egerben vagy környékén születtek, gyakran már általános iskolában berögzül néhány olyan sztereotípia Egerről, ami nem hiába teszi az egyik legkedveltebb kirándulási célponttá… egy ideig. Mégis nagy hibának tartjuk, ha ezeket a semleges előítéleteket felnőttként sem vagyunk hajlandóak kiköszörülni és a dolgok mögé nézni. Nekünk persze szerencsénk van, hiszen mindennap itt élünk, sétálunk, felfedezünk és rácsodálkozunk a dolgokra. Szeretnénk, ha ezeket a csodákat mások is észrevennék és nyitott szemmel érkeznének Egerbe, de nem csak egyszer és sosem utoljára.

A török hatás és ellenhatás
Sokak számára Eger egyet jelent a tömény történelemmel és kultúrával. Gondoljunk az Egri várra, amelyet 1552-ben Dobó István védett a törökökkel szemben és ahol Gárdonyi Géza nagyhatású regénye életre kelt. Nem messze tőle magasodik a Minaret, amely az egykori Oszmán Birodalom legészakibb minaretje volt. A Bazilika, a számtalan templom és az Érseki Palota árulkodik az erős vallási jellegről és akkor még le sem mentünk a város alá, ahol az egykori érseki pincerendszer labirintusa tárul elénk…

Nem vízpart, de mégis
A kultúrát kiegészítendő a város bővelkedik a gyógyulást segítő és a sportos, egészséges életmódot ösztönző szolgáltatásokkal. A Törökfürdő és a Termálfürdő, valamint az Uszoda mind arra csábít, hogy ne csak 1-2 napra látogasson el ide az ember, sőt mi több, Egert körülölelően egy teljes völgyet találunk gyógyvízzel és élményfürdővel telve. A természetért sem kell messzire menni, elég ha csak a Bükk felé tekintünk vagy a Kaptárkövekre és a Barlanglakásokra gondolunk.

Ha csak a bor szeretete hajt
Közel 6000 hektár szőlőültetvény, majd 1000 éves szőlő- és borkultúra, 19 borvidéki település. Az Egri Borvidék történelmi jelentőségű, ugyanakkor még csak az utóbbi időben kezdte el megmutatni igazi arcát. Érdemes megismerni nem csak a borokat, hanem a borászokat, a szőlészeket, a családokat, akiknek kemény munkája mind ott van a palackban és akiknek történeteik talán még nem jutottak el túl messzire, de fontosnak tartjuk, hogy minél többen megismerjék.

Ínyenceknek kötelező
A közelmúltban elindult egy kellemes fejlődés az éttermek, kávézók, cukrászdák konyhájában. Olyan elismert séfeknek köszönhetően, mint Macsinka János (Macok és Brumbrum Bisztró) vagy olyan bátor újítóknak hála, mint Kassai Nóra (Éljen Vegán Kikötő). Olyan helyeket ajánlunk, amelyek nem feltétlenül vannak szem előtt a turisták számára, mégis a legegyedibb gasztronómiai élményt nyújtják. Ide soroljuk azokat a helyeket, akik évtizedek óta tartják a minőséget (Senátor Ház) és azokat is akik újonnan nyitottak (Depresso).

Ha leszáll az éj
Az Egerbe látogatóknak szerencséje van abból a szempontból, hogy a legtöbb szálláshely a belvárosban helyezkedik el. A város központjának a Dobó tér számít, ahonnan a legtöbb látnivaló könnyedén elérhető. A felnőttbarát wellness és a luxus kategóriától egészen a vintage apartmanokig tudunk példákat hozni, melyek közül az utóbbiakat kifejezetten ajánljuk azoknak, akik feltérképeznék a város egyéb gasztronómiai kínálatát is.

Felfedeznéd a várost? Segítünk!