Eger télen? Télen is!

Wine&Go

Korábban beszámoltunk arról, hogy mi mindent lehet csinálni Egerben, de mi változik akkor, ha valaki a téli időszakot választja arra, hogy ide látogasson?

Valójában, a hidegebb hónapokban is minden látnivaló elérhető: a kiállítások, a templombelsők, egy újévi orgonakoncert talán meg meghittebben is hatnak, mint nyáron. Ugyanígy a téli kirándulóhelyek hóval, dérrel borított útjai is izgalmasabb felfedezőhelyek, ahonnan belátni a Bükk legszebb területeit. Ami viszont szerintünk a legjobban esik, testnek is – léleknek is, az a meleg fürdők nyújtotta élvezet, kikapcsolódás, szó szerinti felmelegedés. Ebben Eger és környéke szerencsére egyáltalán nem szűkölködik, ezért most bemutatjuk Nektek kedvenc fürdőhelyeinket a térségben.

1. Törökfürdő, Eger
Ez a több évszázados múltra visszatekintő fürdő még az 1600-as évek elején épült, aminek egyik legkiemelkedőbb és legszebb része az 1980-ban felújított kupola, amelyet közel 200 000 db aranyozott mozaik fed. Itt tényleg találunk hamamot és ilidzsákat, egyszóval autentikus török hangulatot, ugyanakkor magas színvonalú wellness kezeléseket és gyógyászati szolgáltatásokat is.

2. Termálfürdő és Sódomb, Egerszalók
Egertől kevesebb mint 10 km-re egy egészen különleges és ritka természeti képződmény tövében tudunk fürdeni egy többmedencés komplexumban vagy egy eredeti, helyiek körében kedvelt kisebb Nosztalgia fürdőben. A domboldalról lefolyó gyógyvíz formálta teraszos mészkőképződmény olyannyira egyedülálló, hogy legközelebb csak Törökország ázsiai részén Pamukkale-ban vagy az Egyesült Államokbeli Yellowstone Nemzeti Parkban találkozhatunk vele.

3. Termálfürdő, Eger
A Törökfürdőből közvetlen átjárással elérhető termálfürdő fedett-nyitott vízi élményekkel szolgálja a négy évszakos kikapcsolódást, de mi mégis inkább egy bár rejtőzködőnek nem mondható, a szem elől viszont mégis távolabb eső egyediségre szoktuk felhívni a figyelmet. Itt lakik ugyanis egy több mint 250 éves keleti platánfa, melyet 2012-ben Magyarországon, 2013-ban pedig Európában is az Év Fájának választottak.

4. Barlangfürdő, Demjén
Ebbe a fürdőbe belépve egy kicsit meseországban érezhetjük magunkat, ahol néhány gyerekkort idéző figura mélyíti el az élményt. A csúszdarendszer pedig tényleg egy kisebb esőerdőre emlékeztet, ahonnan viszont pár perc alatt kint is lehetünk a friss levegőn és átsétálhatunk egy hagyományos gyógyfürdőbe, ami a környék legnépszerűbb éjszakai fürdő helyszíne is.

5. Tófürdő, Demjén
Bár ez a mediterrán jellegű, picit tengerpartra emlékeztető fürdő leginkább nyáron nagy élmény, télen is érdemes kipróbálni, a tó közepén elterülő fürdőházat, ahol 34-36 fokos vízben is fürödhetünk.

6. Bükkszék
Kicsit távolabb, de még mindig bő 30 km-es körzeten belül maradva található Bükkszék, ami a jól ismert Salvus víz szülőföldje. Ez a tényleg egyedülálló gyógyvíz fürdőkúraként és ivókúraként is hatásos. Talán az ország egyik legkülönlegesebb sókamrájával is ez a fürdő rendelkezik, hiszen itt valódi Salvus vizet porlasztanak a levegőbe.

Persze, az ember nem fürödhet egész nap… így ha ezek mellett Élményt kerestek… Segítünk!