fbpx

Három tuti borkoktél augusztusra

Szinte lehetetlen, de ha már unod kicsit a borozást, vagy valami újdonságra vágysz, akkor neked találták ki a borkoktélt. Jó minőségű bor vagy pezsgő, frissítő szóda, gyümölcsök és zöldfűszerek… remek alternatíva annak, aki – csak úgy mint én – nem szereti a sört, de az édes koktélnál valamivel frissítőbbre vágyik. Szerencsére sokféleképpen lehet variálni, attól függően, hogy milyen gyümölcs érik, vagy milyen zöldfűszert kaptál. Én körülnéztem a kertben és ezeket dobtam össze:

Bodzás-citromos-bazsalikomos borkoktél fehérborral1. Bodzás-citromos-bazsalikomos borkoktél fehérborral
Kellemes, száraz és üdítően savas borra van szükségünk hozzá, mint például a Lenkey Korai Örömök 2011, a Kovács Irsai Olivér 2013 vagy a Balla Királyleányka 2012. Tegyünk a pohár aljára kb. 2-3 cent bodzaszörpöt, rá másfél deci bort, majd öntsük tele a poharat szódával. Felkarikázott citromot és bazsalikom leveleket tegyünk bele, némi jégkockát és már kész is.

Levendulás-citromfüves-málnás-ribizlis borkoktél roséval2. Levendulás-citromfüves-málnás-ribizlis borkoktél roséval
A levendula és a belőle készült szörp egy csodás dolog, hát még ha rosé is kerül bele. Egy szép gyümölcsös rosé, mint a Márkvárt Rosé 2013 vagy a Vincellér Rosé 2013, pont jó lesz erre a célra. A 2-3 cent levendulaszörpre másfél deci bor kerül, hideg szóda és jégkocka, illatos citromfű valamint friss ribizli és málnaszemek. Ugye máris milyen unalmasnak tűnik a mojito?

3Cassis likőr-mentával-szederrel és habzóborral. Cassis likőr-mentával-szederrel és habzóborral
A feketeribizli likőrt talán nem a legegyszerűbb beszerezni, de – ezt tapasztalatból mondom – nagyon sokáig tart és nemhiába a franciák egyik kedvence. Párizsban járva a Kir (fehérborral) és a Kir Royal (pezsgővel) minden kávézóban kapható, a tősgyökeres franciák nyugodtan kortyolják akár napközben is, a napsütötte teraszokon ülve. Ha beszereztük a – hivatalos nevén – Creme de Cassist, öntsünk egy keveset a pohárba, öntsük fel fehér habzóborral, pezsgővel vagy proseccoval, majd mikor már nem habzik ki a pohárból, dobjunk utána pár szem szedret – a feketeribizli túl egyszerű lenne, nem igaz? J – és menta levelet. Tökéletes Párizs Magyarországon.

Ha kitaláltatok saját borkoktélokat, ne felejtsétek el megosztani velünk; ha pedig kérdésetek lenne, hogy milyen borral érdemes inni, akkor írjatok emailt, használjátok a Segíthetünk a választásban? linket vagy hívjatok!

Szerző: Mia

Vélemény, hozzászólás?