fbpx

A bor mindenhez illik! Nem? De!

Ételhez szoktunk bort párosítani. Sajthoz és csokoládéhoz is lehet. Talán valóban kicsit fura a gondolat, hogy könyvhöz ajánlunk most bort. De ugye jól gondolom, nemcsak én vagyok úgy vele, hogy szívesen töltök magamnak egy pohár italt, miközben olvasok vagy filmet, sorozatot nézek. És ha rosszul döntök, az bizony ront az élményen. Vegyük például a Closer című filmet, ahhoz nem választanék mást, csakis vodka-tonikot. Az Angol beteg perzselő sivatagi tájaihoz pedig semmi más nem illik szerintem, mint egy jeges és fémes ízű Chablis.

Ha még nem olvastátok ezeket a könyveket, akkor most ne is kezdjetek neki másként, csak ezekkel a palackokkal a kezetekben!

book&wine1. Salman Rushdie, A firenzei varázslónő

A távoli keleten és Firenzében játszódó könyv izgalmas utazás a történelem és a mesék világában. Tele van egzotikummal és olyan jó tanácsokkal is, mint hogy „Sose szeretkezz olyan nővel, aki nem ért a festett üveghez…”. Akbar, Argalia, Kara Köz és Niccolo Vespucci történeteihez nem is tölthetünk mást a pohárba, mint a Lenkey Mangó 2006-ot, amiben az édesfűszerek, mazsola, dió, trópusi gyümölcsök, aszalt füge, méz és ásványok keverednek.

 

 

book&wine2. Anne B. Ragde, Berlini nyárfák

A három Neshov testvérről szóló trilógia első része ez a könyv. Egy sertéstenyésztéssel foglalkozó farm, családi titkok és az öröklés körül forog a történet, ami valószínűleg nem is állhatna messzebb az elegáns italoktól. De a Koppenhágában lakó legfiatalabb fiú, a sikeres kirakatrendező Erlend annyiszor nyit ki jégbe hűtött Bollingert, hogy nekünk sincs más választásunk, töltenünk kell magunknak egy pohárral Szentesi József pezsgőjéből.

 

 

book&wine3. Joanne Harris, Csokoládécipő

A sokak által ismert Csokoládé című könyv és film folytatása ez, ami most Párizsban játszódik. Tél van, a varázslat és szél kavarta Montmartre keskeny utcáin járunk, ahol forró csokoládé készül. Főszereplőinknek, Vianne-nak és lányainak újból meg kell küzdeniük a barátokért és egy boldog életért. Egyértelműen egy francia fajta, a vörösen csillogó Szeleshát Pinot Noir illik ide.

 

 

 

book&wine4. Jack Kerouac, Úton (Az eredeti tekercs)

Kerouac főszereplői csak robognak az úton és egyik őrült kalandból a másikba keverednek, végig stoppolják Amerikát újra meg újra és képtelenek megállni, leállni. Leginkább whiskyt isznak, sört, vagy persze éppen ami akad, de mi borban egy határozott, karakteres, ám semmiképpen sem nagyzoló tételt keresünk. Nyolcas Ádám Fehér cuvée-je lesz a jó választás, ami lendületes, friss, a magnum palacknak pedig biztosan örült volna Neal és Jack is. De persze mi csak igyuk mértékkel, hiszen nem kell egy teherautó platójára magunkkal cipelnünk úton Denver felé.

 

book&wine5. George R. R. Martin, Trónok harca

Mikor, ha nem nyáron olvassunk komolytalanabb könyveket is. Most, hogy a sorozat negyedik évada véget ért, és messze még a jövő tavasz, vigasztalódhatunk a már megjelent kötetekkel. Amik, – ha ez lehetséges – még inkább tele vannak rémesebbnél rémesebb és izgalmasabbnál izgalmasabb eseményekkel, és az íróra olyan jellemző, válogatott halálnemekkel. Mindenképpen egy jó erős vörösborra lesz szükségünk, mikor kedvenceink egymás után szenvednek a lapokon. A Havas&Tímár Franom talán nyújthat nekünk eközben némi vigaszt.

 

 Szerző: Mia

Vélemény, hozzászólás?