Borászportré, Gervai János – Etyek

Gervai János

Gervai Jánost a legtöbben az Onyx head sommelier-jeként ismerik, ugyanakkor az Országos Borbíráló Bizottság tagjaként is hallhattatok már róla. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy azon ritka emberek közé tartozik, akik családi örökség és többgenerációs tapasztalat nélkül vágott bele a borászkodásba, puszta szerelemből.

…De azért ennél kicsit régebbre nyúlik vissza a története.

János eredetileg cukrásznak tanult, majd ahogy sokakat, elragadta a vendéglátás. Az első kisvendéglőben, ahol dolgozott már meg-megérintette a bor, de később kezdte csak el igazán foglalkoztatni a téma. Mindenféle boros előélet nélkül szembesült az egyes fajták adta különleges érzésekkel és tapasztalásokkal, melyekből nemcsak hogy többet, de sajátot is akart.

Nem is véletlenül szegődött el először a Borbíróság Étterem, majd a Gundel Borvendéglő szolgálatába. Saját útját keresve rövid időt töltött Egerben, az Imolában, majd Pestre vissza már az Onyx színeiben érkezett 2011-ben. Eközben persze magas és szakmai fokra fejlesztette a borok iránt érzett szenvedélyét és folyamatosan azon volt, hogy minél jobban és hatékonyabban kielégítése a borok világában keletkezett és egyre erősödő tudásszomját.

Nem sokkal később Hernyák Lászlónak köszönhetően megvalósulni látszódtak álmai, hiszen Etyeken jutott hozzá egy kisebb szőlőterülethez. Innen 2012-ben már kóstolhattunk egy Sauvignon Blanc-t, saját kezek közül.

2015-ben 1 hektáron, már 3 fajtából (zöldveltellini, szürkebarát, sauvignon blanc) készített bort, Budajenői pincében. 2015 év végén pedig már 2,3 hektárra nőt szőlőterülete.

2017 október végén jutottunk el Janihoz Etyekre. Két helyszínen kóstoltunk, az egyik egy titkos hely volt, a másik Jani pincéje. Rend és tisztaság, precizitás és komoly felkészültség fogadott minket. Még sosem volt szerencsénk egy sommelier-borásszal együtt kóstolni, így a csendes zavar pontosan úgy uralkodott el rajtunk, mintha gumicsizmába és melós ruhába mentünk volna az Onyxba vacsorázni. Janinak elég komolyak a szándékai minden téren és mi csak remélni tudjuk, hogy jövőbeli tervét hamarosan meg tudja valósítani, mi pedig sokat fogunk még együtt dolgozni vele.

Gervai Sauvignon Blanc 2016 Etyek: Intenzív, az újvilági sauvignon blanc-okra emlékeztető illatú bor. Citrusokat, zöld almát, rebarbarát, lime-ot, paprikát érzünk benne. Élénk savú, dinamikus, gazdag tétel, amit szívesen fogyasztanánk egy tejszínes csirke, vagy sea food rizottó mellé.

Gervai Pinot Gris 2016 Etyek: Érett, sárga húsú gyümölcsös, mézes illatú bor. Ízben alma, birsalma, vanília, szép fűszeresség jellemzi. A sav és az alkohol jó egyensúlyban van, a gazdag, vajas textúra érett citrusos lecsengésbe fordul át. Magában is jó meginni belőle egy pohárral, de sertés sült vagy egy tejszínes tészta mellé is kiváló.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük