Borász Portré a mi szemünkkel – Levente Szőlőbirtok, Abasár

Levente Szőlőbirtok

Levente Szőlőbirtok – Abasár

Levente a szőlők között nevelkedett, így talán nem is csoda, hogy később visszavonhatatlanul szerelmes lett a borok világába. Mivel az előző generációk is saját szórakoztatásukra készítettek bort, így Levente is ezen az úton indult el először, 14 évvel ezelőtt. A birtok a hosszú évek alatt a kísérletezések és próbálkozások műhelye volt, mígnem találkozott Kornéllal, akivel úgy döntöttek, ideje a nagyvilág számára is megmutatni területük egyediségét. Mára már a Levente Szőlőbirtok és Pince célja nemcsak a hazai, de a nemzetközi piaccal is megismertetni a hazai borok minőségét és kiválóságát, melyek a legtermészetesebb módon, a lehető legkevesebb beavatkozással készülnek.

Levente Szőlőbirtok

Honnan?

A szőlőik nem a legfelkapottabb, ám egyik legfiatalabb és számtalan új lehetőséget tartogató borvidéken fekszenek, a Mátra déli lábánál. A baljós nevű Sár-hegy sajátos talaja miatt az egyedi íz világ nem is olyan nagy álom.

Milyen?

A hegy a hajdani hatalmas sztratovulkán egyik mellékkrátereként alakult ki, meghatározva az anyakőzetek egyediségét: alapkőzeteik az andezit, andezittufa és piroklasztit. A szőlőtermő talajok is összetett jellegűek: barna erdőtalaj keveredik vörösagyaggal, tufás törmelékkel, málladékkal.

Olaszrizling, Rajnai rizling, Irsai Olivér, Kékfrankos fajták kerülnek be a pincébe, a 40-50 éves tőkékről, alacsony terheléssel, kíméletes szürettel – a teraszokról.

 

Közös sztori

Mi most januárban voltunk Leventénél. Mit is mondhatnánk? Levett minket a lábunkról, nemcsak a boraival, hanem a vendégszeretetével, a sztorikkal, a példa értékű tenni akarásával, szó szerint a világ végén. És bizony, aki eddig nem tudta róla, amellett, hogy rocker-hegylakó kinézetű, az örökmosoly Levente, két gyönyörű gyermek édesapja és ő a helyi iskolaigazgató. Igibá 🙂 Ha végig mész vele az utcán vagy csak kimész a pince elé bámészkodni, mindenki int neki. Levi pedig olyan huncutul tud visszanevetni bárkire, hogy ilyenkor a szemei csak egy egészen szűk résen látszódnak. 🙂
Számunkra példaértékű, amit Levente Abasáron, szülőfalujában megalkotott, létrehozott. De mára szerencsére megtalálta a siker és reméljük ehhez mi is kicsit hozzá tudunk tenni.

Levente Szőlőbirtok

Boraink Leventétől

Este 7-től hajnal 3-ig kóstoltunk együtt a pincében és végül úgy döntöttünk, hogy a sok megkóstolt bor közül most ezt a kettőt mutatjuk meg Nektek.

Levente Saár Olaszrizlingje 2014-hez kíméletes feldolgozással, kézi préseléssel és természetes ülepítéssel született a must. Fiatal fahordókban erjedt és érlelődött a finomseprő felkavarásával, így a fajtára jellemző íz és illatanyagok dominálása mellett finoman a tölgy és batonázs (battonage) másodlagos jegyeit is magában hordozza a bor. Fél évet a palackban érlelődött.

Levente Pusztaparlag, Sár-hegy Kékfrankos 2013 változatos évjáratában szép, érett, egészséges, színanyagban és aromákban gazdag alapanyagok születtek. A bor egy hónapig erjedt a „héjon”, majd két évig fahordókban érlelődött. Egyedi, sajátos, fűszeres íz jegyeket felvonultató Kékfrankos.

Puszik,
Kata és Adél

One thought on “Borász Portré a mi szemünkkel – Levente Szőlőbirtok, Abasár

  1. Pingback: Borászportré, Bakonyi Péter - Villány - Wine&Go

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük