Borászportré, Bakonyi Péter – Villány

Bakonyi Peti

Ritkán járunk Villány felé. Januári látogatásunk után viszont úgy döntöttünk, hogy egyre gyakrabban fogunk. Ennek egyik oka Bakonyi Péter.

Bakonyi Péter

Bakonyi Péter
Peti egy 5 hektáros birtokot vezet Villányban. Siklóson és Nagytótfaluban termel szőlőt. Organikus szőlőt. Villányban készít bort, Siklóson van az otthona.
Január közepén nagyon későn, péntek este érkeztünk meg Péterék birtokára, ahol tárt karokkal, széles mosollyal és isteni meleg levessel fogadtak minket. Borok, ételek és egymás kóstolgatása után sok érdekes téma látott napvilágot. Ami a legjobban tetszett, hogy Péter megkérdezte:
– Na és milyen volt Leventénél?
– Miért ismered?
– Nem, csak olvastam a blogotokban, hogy nála voltatok múlt héten.
(Levente Pince, Abasár, szerk.)
Ezután természetesen végig mentünk a klasszikus soron (Csavargó, Pír, Makár), amikor előkerült egy magnum palackos, címke nélküli Hárslevelű, ami nem csak aznap este, hanem másnap is mindent vitt. Történt ugyanis, hogy 2 másik villányi pince után (Bankert és fiai, Heumann) próbáltunk visszaindulni a fővárosba, de Péterék ragaszkodtak hozzá, hogy a szombat estét is még náluk töltsük. Így végül megnézhettük milyen, amikor Bakonyi Péter érdeklődő turistáknak tart borkóstolót és hogy milyen fantasztikus tervei vannak villányi birtokán. Később este pedig egy bevállalós, sütőben készült túrógombóc vacsora után előkerült az activity is, na meg persze az előző este felbontott Hárslevelű. Hmmm, még jobb lett.
És igen, van még belőle, 10-12 palackkal, de nem hoztuk el, mert Petihez el kell menni!

Peti borai
A Bakonyi Borászat a borvidékre jellemző nehéz és karakteres stílustól eltérően friss és gyümölcsös borokat hivatott készíteni. Az ültetvények között első sorban Cabernet Franc-t találunk, melyből Peti évről-évre meg nem szűnő szenvedéllyel és elhivatottsággal hoz létre valami páratlant. A fehérek közül a hárslevelű és az olaszrizling tőkéi húzódnak meg csendben a nagy, testes vörösborok vidékén. Mi pedig most 2 vöröset hoztunk nektek: Bakonyi Pír és Bakonyi Makár névre hallgatnak és már megvásárolhatóak a webshopban.

Puszik, Adél és Kata

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük