fbpx

Karácsonyi készülődés, Wine&Go borokkal

wineandgo

Nekünk a színesebb és szürkébb hétköznapjaink is legtöbbször a bor körül forognak, és azon jár az eszünk éppen milyen bort válasszunk a hangulatunkhoz. Az ünnepek előtt viszont – azt hiszem – nem csak mi gondolkozunk el azon, mégis milyen italokkal készüljünk a szokásos vagy épp megújulni készülő karácsonyi menü mellé… elé, után, közben?

Mi szeretünk már az ebéd készítése előtt koccintani egyet magunkra és egymásra, amit általában egy könnyű, laza fehérrel teszünk.

Mivel három nap a Karácsony, három borra osztjuk a napokat.

Szenteste Böjt Egri Csillagjával kezdünk, Karácsony első napján Budaházy Fekete Kúria Sárgamuskotályával, 26-án pedig Málik Kéknyelűjével indítjuk a napot.

Mivel mi nem ragaszkodunk a húshoz, már reggel készítünk a borok mellé néhány sült zöldséget, izgalmas mártogatósokkal, melyek jól kihozzák a borok ízét és nem ültetnek a szék mellé, mire eljutunk az ebédig.
Ebéd közben persze teljesen menüsor függő, hogy mi kerül az asztalra, de mivel legalább három fogást tervezünk, ha kiürült a palack fehér, akkor rozé, vörös majd egy finom muskotály az alap sorrend, amivel haladunk.

 

Az ebéd előtt már nyilván minden magyar házban ki van készítve a pálinka, akkor is, ha szeretjük, akkor is, ha nem. Vannak olyan szokások, amiket nehéz is lenne, de nem is kell levetkőzni.

A menühöz Tóth Ferenc Újbora a kezdés, amihez mi egy finom céklakrém levest készítünk, de a bort inkább előtte isszuk meg, mint közben.

Ha a második fogás, mint nálunk – inkább hal, akkor is választhatunk egy jó vöröset, a pisztráng vagy a lazac mellé. Ebben az esetben ne adjuk alább, mint Csetvei Pinot Noir-ja, vagy ha valaki mégis maradna a fehérnél, akkor az etyeki Gervai Sauvignon Blanc-t válasszuk hozzá.

Mivel imádjuk a friss, sós-minerális ízeket, a desszert nálunk mindig valami „más”, amihez a sárospataki Vincze Tomi Furmintját hűtjük be, amivel már tovább is oldalazhatunk a fa alá.

Persze az este ezzel még nem ért véget, a savak kiegyenlítésére pedig nyugodtan zárhatjuk a napot egy-két könnyed, kézműves sörrel, mert az a régi tévhit ugye már egy ideje megcáfolódott, miszerint „borra sör…”.

A jó hír pedig az, hogy jövőre már nem kell ebben a témában túl sokat google-znod, hiszen ha már most Karácsonyra megajándékozod magadat, párodat, családodat, barátaidat borelőfizetésünkkel, akkor jövő ilyenkor már garantáltan megkapod az ünnepi válogatásod.

Jó étvágyat, jó borozást az Ünnepekre!

Ölelés, Boldog Karácsonyt, Adél és Kata

Vélemény, hozzászólás?