fbpx

Receptek, jó borok, étel párosítás – 4. rész

Olyan receptet választottunk a sorozat 4. tagjának, amely többszörösen a borról szól. Már magába az ételbe is kerül bor és természetesen mellé a poharunkba. És mégis milyen bort ajánlunk a Fűszeres húsgolyó fehérboros mártásban tagliatelle mellé?

Bár vannak a bor-étel párosításban alapvetések, – és az egyik ilyen a marhahúshoz vörösbor – most a mártás miatt, ami tejszínes és rokfortos, fehéret válasszunk, ugyanis ez fogja meghatározni az ízét. Komolyabb borra van szükségünk, ásványosra, ami ellensúlyozza kicsit a tejszínes mártást. Egerből egy Olaszrizling – Havas&Tímár Olaszrizling 2012 Eger -, ami szép sós, kerek, hordós aromákkal; a Balaton mellől pedig egy Kéknyelű – Nyári Ödön Kéknyelű 2011 Szent György-hegy -, nem túl ismert fajta, de annál jobb.

Mit szeretünk az Olaszrizlingben?
Alma, körte, fűszerek, ásványos sósság, mandula, fehér virágok, kis méz, kamilla, nem túlzó hordós jegyek, a lecsengésben szép grapefruitos kesernye. Hát ezt.

Ismeretlen a Kéknyelű?
Ebből a hazai fajtából, amit kimondottan csak Badacsonyban és a Balaton-Felvidéken termesztenek – jó kezekben – igazán nagyszerű borok születnek. Ásványos, virágos tétel, fehérhúsú gyümölcsökkel, barackkal, almával, fűszerekkel, halvány mézességgel. A hosszú lecsengést egy elegáns sós, grapefruitos kesernye kíséri.

Tovább a receptre »

Vélemény, hozzászólás?