fbpx

Minden amit a borkóstolásról tudni szeretnél még

Kiválasztottad, hogy hol fogod megvenni a bort? Itt van pár dolog, hogy mire érdemes figyelni a vásárláskor, de még a kóstolás előtt:


Borkóstolás1. NÉZD MEG A CÍMKÉT!
Ne féljünk címke alapján választani, fontos az első benyomás. Egyre többen szánnak időt és pénzt arra, hogy fancy címkét terveztessenek a boraiknak designerekkel. Ha már ebbe befektetnek, jó esély van arra, hogy a benne lévő bor is megüti a kóstolási szintet.

2. BORT, DE MENNYIÉRT?
Nem a drága bor a jó bor! Néhanapján igenis költsünk többet egy igazán mesés borra, de a hétköznapokon nem kell 50 eurós palackot bontani. Bőven találunk jó ár-érték arányú bort, de figyeljünk arra, hogy túl olcsó palackot se válasszunk. Ha éppen nincs leakciózva, ezer és kétezer forint között kiváló, friss, könnyű fehér és rosé borokat vehetsz a nyárra.

3. MIHEZ IGYAM?
Vehetsz bort csak ivásra, de ételhez párosítani is jó móka. Friss, szezonális alapanyagok, gyorsan összedobható kaják Jamie Oliver-módra, mindenképpen nyiss hozzá egy jó bort. De ha éppen fáradt vagy és sarki pizzázóból rendeltél vagy kínait viszel haza, ahhoz is találhatsz megfelelőt; félre a konvenciókkal. Egy jól eltalált párosítás kiemeli az étel ízét, hozzátesz az élményhez és nem kell sok hozzá, hogy igazi szakértőnek tűnj. Mi akár segítünk is ebben: küldj e-mailt ha kérdésed van bármivel kapcsolatban

Rosé4. MI LEGYEN, HA KINYITOTTUK?
Sokat segít, ha nem vizespohárból, söröskorsóból vagy teáscsészéből kortyoljuk a bort. Egy szép pohár már önmagában esztétikai élmény, hát még ha tele van jó borral. Egy alap borospohár megvásárlása nem apasztja le a pénztárcánkat, és pár ezer forintot mindig megér. Nem is kell feltétlenül kristálypoharat beszereznünk, bár az kétségkívül szépen csilingel, mikor koccintunk vele és azt a rész ki ne hagyjuk!

5. VAN MÉG VALAMI?
Bizony van. A bort megszagolni és a pohárban pörgetni nem csak a sznob szakértőknek kell. Egészen más levenni egy parfüm kupakját és úgy beleszagolni vagy kifújni belőle, ugye? A bor is be van zárva az üvegbe – van hogy évekig – nem árt a szellőztetés neki. Ha kezdőként nem akarjuk veszélybe sodorni a kedvenc ruhánkat, az asztalon biztonságosabban gyakorolhatunk, persze csak ha nincs tele. Az orr nem igen téved, ha egy bor rossz, kellemetlen illatú, azonnal kiszúrhatjuk, megkímélve magunkat attól, hogy belekóstoljunk. Ha azonban csupa gyümölcsös, tiszta illatot érzünk, ugorhatunk is a következő lépésre.

Folyt. köv.

Szerző: Mia | Kövesd a blogját

Vélemény, hozzászólás?